
Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik lid ben geworden van de Grafimedia Studiegroep GSOB. Deze sympathieke club is betrokken bij de jaarlijkse Print Party en organiseert af en toe buitenlandse studiereizen. De belangrijkste activiteit van het GSOB is het organiseren van avondexcursies waarbij men grafische bedrijven bezoekt. Zo leer je bedrijven van binnen kennen waar je normaal gesproken niet snel binnen komt. Dat is leuk en leerzaam. Oude bekenden terugzien, op de hoogte blijven wat er speelt en zien hoe grafische bedrijven strategie in de praktijk brengen, ik kan het iedereen met een grafisch hart aanraden. Via de nieuwe website van het GSOB is inschrijven heel gemakkelijk geworden. Inmiddels heb ik aan boeiende GSOB-avondexcursies deelgenomen en gezien hoe diverse grafische bedrijven zich ontwikkelen. Daarover hier meer.
Greetz, specialiseren met behulp van eigen software
Vrijwel iedereen heeft wel eens via de website van Greetz een wenskaart samengesteld naar eigen ontwerp en deze al dan niet met een cadeautje laten verzenden. In Almere zagen we tijdens de indrukwekkende GSOB-avondexcursie hoe strak dit hele proces vanaf online wenskaart bestellen, printen, geschenk bijvoegen tot verzenden is georganiseerd. De zelf ontwikkelde software speelt een belangrijke rol bij het in elke fase vanaf de online bestelling, het printen van de kaart, instrueren van medewerkers die cadeaus toevoegen tot het logistiek volgen van elke wenskaart. Zo kan een gespecialiseerd bedrijf zoals Greetz een specialisatie succesvol laten groeien. Er zijn ook uitdagingen. Greetz is voor de verzending deels afhankelijk Post NL waarbij werd aangegeven dat een te groot deel van de via PostNL nooit aankomt. Als ik het allemaal goed begrijp wordt deze situatie voor grafisch Nederland niet beter. Het wordt tijd dat er eens een goed alternatief komt voor PostNL zoals ik een eerdere PrintUpdate heb beschreven.
Weemen, regionale klantenbinder uit Haps
Een compleet andere strategie wordt waargemaakt door het sympathieke Weemen uit Haps. Ooit begonnen als een van de vele dorpsdrukkerijen die Nederland rijk is profileert dit flink gegroeide grafisch bedrijf zich nu met creatieve communicatie en drukwerkoplossingen. Twan Weemen vertelde tijdens de GSOB-avondexcursie over zijn jonge jaren als gedreven tennisspeler en met dezelfde gedrevenheid van een topsporter werkt hij nu, samen met broer Maarten, aan de groei van het bedrijf volgens zelf ontwikkelde bedrijfsstrategie. Tijdens de rondleiding in het splinternieuwe pand zagen we diversiteit aan productiemiddelen, van print tot sign en design. Hiermee en met zijn grafische kennis en kennissen kan Weemen elke vorm van fysieke communicatie realiseren. Maximale klanttevredenheid staat centraal en wordt waargemaakt door te investeren in medewerkers, innovatie, data, samenwerking en maatschappelijk welzijn met financieel aantrekkelijke langdurige klantrelaties tot gevolg. Weemen is het bewijs dat er voor een goed uitgevoerde customer intimacy strategie plaats is en blijft in grafisch Nederland en dat bij de uitvoering mensen het verschil maken.
Koopmans Printmedia verzint oplossingen de winkelvloer
Met vergelijkbare gedrevenheid vertelde directeur Frank Koopmans tijdens een GSOB-excursie over zijn aanpak bij Koopmans Printmedia in Zwanenburg. Ook hier zie je een grote diversiteit aan productiemiddelen. Degels en cilinder persen, offset op groot formaat, heel veel inkjet printers voor sign-productie en zelfs een geavanceerde 3D printer. Koopmans combineert focus op klantgerichtheid met specialisatie in retail. Het bedrijf kan snel innovatieve en praktische oplossingen bedenken en leveren voor de winkelvloer. Klanten weten dit te waarderen en zo biedt Koopmans Printmedia nu werkgelegenheid aan circa 80 grafische medewerkers. Eerder had ik Frank Koopmans al eens voor PRINTmatters gesproken over zijn innovatieve oplossing voor het in de winkel scheiden van gebruikte sign-producten naar type plastic waarmee recycling mogelijk wordt. Tijdens de rondleiding zagen we slimme oplossingen voor schapindeling, labelen en meer. Voor vrijwel elke praktische retail uitdaging weet Koopmans een oplossing te verzinnen. Net als bij Weemen maken bij Koopmans Printmedia de mensen het grafisch bedrijf. Bij Koopmans Printmedia zie je van de persoonlijke kwaliteiten van Frank Koopmans zoals energie, creativiteit en klantgerichtheid veel terug in de opzet en inrichting van de drukkerij.
Wilco, grootschalige printproductie in Nederland kan prima
Bij boek- en tijdschriften specialist Wilco in mijn geliefde Amersfoort zag ik een state of the art productieproces voor boeken en tijdschriften. Het bedrijf ademt boeken vanaf de receptie tot de expeditie. Voor een boekenliefhebber zoals ik is dit een feestje. Ik vind het heel knap dat in Amersfoort blijkbaar een zeer groot volume aan boeken op duurzame wijze geproduceerd kan worden terwijl bekend is dat veel uitgevers voor een piepklein prijsverschil al naar het buitenland gaan. Zo is al veel drukwerk vanwege lage loonkosten naar het Oostblok verdwenen. Nu grote Nederlandse drukkerijen zoals Wilco steeds beter geautomatiseerd en georganiseerd zijn neemt de arbeidsproductiviteit toe waardoor, vergeleken met het Oostblok, het verschil in loonkosten in verhouding met de omzet kleiner wordt. Verschillen in de papierprijs is een ander verhaal. In Europa is alle bosbouw voor papierproductie duurzaam en daarmee soms iets duurder. Boekproductie in Azië is ongewenst omdat het daar met duurzaam bosbeheer vaak niet zo nauw genomen wordt en vanwege vervuilende transportbewegingen nodig zijn om de boeken naar Europa te verschepen. Wilco krijgt het voor elkaar om de productie kennelijk zo efficiënt te organiseren dat minder boekproducties naar het buitenland verdwijnen. Wat mij betreft is Wilco in 2024 dan ook door het vakblad PRINTmatters terecht tot Printmedia-onderneming van het jaar uitgeroepen. Daarom roep ik hier tegen uitgevers en grote drukwerkinkopers Make Dutch Print Great Again en blijf met je opdrachten in Nederland!
Canpack, print als onderdeel van een productieproces
Van heel andere orde was het bezoek aan Canpack in Helmond. Een grote fabriek voor de productie van blikverpakkingen voor bier, frisdrank, groenten en zo. De productielocatie is onderdeel van een wereldwijd concern dat in verschillende delen van de wereld vergelijkbare productielocaties uit de grond stampt. De bouwtekening liggen al het ware al klaar voor meer blikjesfabrieken dicht bij nieuwe brouwerijen of producenten van levensmiddelen. Canpack is zo’n bedrijf waar je zelf niet zomaar binnenkomt, als is het alleen al vanwege de indrukwekkende veiligheidsmaatregelen. Het GSOB lukte het wel om een bezoek in te plannen. Nadat je in veiligheidskleding bent gehesen zie je hoe vanaf rollen aluminium In hoog tempo massaal tot blikjes gevormd en bedrukt worden. De afdeling lithografie is een klein, maar belangrijk onderdeel van het bedrijf. Het blikdrukken is onderdeel van een compleet productieproces van blikverpakkingen. Bij een bedrijf zoals Canpack zijn de grafische activiteiten volledig geïntegreerd met de voor de complete productie zonder dat Canpack een grafisch bedrijf genoemd kan worden. Zo vinden in Nederland meer groeiende grafische activiteiten plaats dan in de statistieken over de grafische bedrijvigheid beschreven wordt.
Domino in Nieuwegein, print wordt onderdeel van het verpakkingsproces
De avondexcursie bij printerleverancier Domino in Nieuwegein maakte duidelijk dat print als onderdeel van een productieproces steeds vaker voorkomt. De insourcing van grafische activiteiten bij producenten wordt versneld door de vele alle nieuwe toepassingen van variabel inkjet printen. Unieke barcodes, beveiligingselementen, logistieke tracking en tracing kunnen allemaal op verpakkingen aangebracht worden met datagedreven printen. Vanwege de hoge kwaliteit van inkjet wordt dan ook maar meteen maar de gehele verpakking gedrukt en is in offset voordrukken en daarna apart codes printen verleden tijd. Tijdens een glasheldere presentatie maakte Domino duidelijk hoe print bij steeds meer bedrijven onderdeel zal worden van het complete bedrijfsproces. Insourcing gaat de nieuwe trend in verpakkingsland worden met als gevolg dat een groeiend deel van de grafische activiteiten van verpakkingsdrukkerijen naar producenten verplaatst wordt. Deze insourcing is de omgekeerde beweging van wat we de laatste jaren op de interne repro’s hebben gezien. De outsourcing van grafische activiteiten in kantooromgevingen naar commerciële printbedrijven. Zo worden trends en ontwikkelingen in de grafische industrie altijd bepaald nieuwe technologie en economische ontwikkelingen. Daar is dan weer niets nieuws aan.
Ga je mee, met GSOB?
GSOB bedankt voor het organiseren van alle boeiende rondleidingen. Wil je zelf een keertje meegaan? Kijk dan op de vernieuwde website en schrijf je in. Wellicht zien we elkaar dan binnenkort tijdens een van de volgende avondexcursies.